top of page

Over geluk: Niet ongelukkig, maar ook niet gelukkig

Je voelt je niet echt blij, een beetje mwoa… Maar het is ook weer niet dat je jezelf depressief zou willen noemen. Als je kijkt naar je leven in zijn algemeen geef jij het een zes minnetje. Grote kans dat jij aan het "languishing" bent - in het Nederlands vertaald: lusteloos.


Officieel wordt 'lusteloos' uitgelegd als de mentale staat tussen depressie en welzijn in. Vaak gaat de aandacht naar depressie of burn-out: helemaal aan de ene kant van het spectrum van mentale gezondheid. Of we zijn bezig met het najagen van volledig welzijn/geluk: de andere kant van het spectrum. Maar wat als je, je ertussen bevindt? Geen burn-out: je hebt genoeg energie. Ook geen depressie: je voelt je niet hopeloos. Gewoon een beetje vreugdeloos en doelloos... Je mist motivatie, hebt moeite met concentreren en bent onverschillig.


Helemaal normaal

Die "blègh" modus sluipt er meestal stiekem in. Wanneer je erin zit heb je het vaak niet eens door. Vaak gaat er veel tijd naar dingen die je niet echt motiveren, waarbij je snel afgeleid bent en vrijwel niet echt een verschil maakt voor iets of iemand. Netflix binge je lekker door en op de socials scroll je uren van je tijd weg. Bezigheden die an sich zeker kunnen ontspannen, echter is het vergelijkbaar met fastfood: het is lekker, makkelijk, maar “vult” niet echt. Als gevolg voel je je leeg, vlak en dus een beetje blègh.


Verder lezen? Check dan mijn maandelijkse column op Ze.nl.
Yorumlar


bottom of page